Månedens opskrift

Frikadeller med grønkål

4 personer

Frikadeller

150 g frisk grønkål

400 g hakket kalve- og svinekød

1 tsk. groft salt

1 lille løg

1 æg

1 dl havregryn

Ca. 2 dl skummet-, mini- eller letmælk

¼ tsk. stødt allehånde

Friskkværnet peber

1-2 spsk. raps- eller olivenolie

Selleri-kartoffelgratin

4 spsk. hvedemel

6 dl skummet-, mini- eller letmælk

1 spsk. friskhakket timian eller rosmarin

Fintrevet muskatnød

Salt og peber

1 lille knoldselleri

700 g kartofler

30 g parmesanost eller anden moden ost

Værktøj

Urtekniv, kniv, skærebræt, 2 skåle, 2 gryder, sigte, 2 ildfaste fade, piskeris, pande, palet, rivejern, spiseske, teske, dl-mål, køkkenvægt

Frikadellefars

  1. Skyl grønkålen og skær stænglerne fra kålbladene. Kog kålen 3-5 minutter i letsaltet vand. Køl den af i en skål med koldt vand. Tag kålen op, knug vandet ud af den og hak den fint.
  2. Kom kødet i en skål og rør det sejt med salt. Riv løget fint og rør det i kødet, sammen med æg og havregryn. Tilsæt mælken lidt ad gangen. Krydr farsen med allehånde og peber. Rør den hakkede grønkål i, og stil farsen i køleskabet i 30 minutter.

Selleri-kartoffelgratin

  1. Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
  2. Pisk mælk og mel sammen i en gryde, og kog op under omrøring. Lad saucen simre i 5 minutter og rør af og til.
  3. Smag saucen til med timian eller rosmarin, revet muskatnød, salt og peber.
  4. Skræl knoldselleri og kartofler. Skær dem i ½ cm tykke skiver. Skær skiverne i strimler.
  5. Bring en gryde letsaltet vand i kog.
  6. Kom selleri og kartofler i vandet. Kog vandet op igen og hæld kartofler og selleri i en sigte og lad dem dryppe af.
  7. Vend de afdryppede selleri og kartofler i mælkesaucen, og kom blandingen i et ildfast fad.
  8. Riv osten over og bag gratinen i 20-30 minutter, til den er gennembagt, og overfladen gyldenbrun.

Frikadeller

  1. Varm olien op på en pande. Form farsen til frikadeller, og brun dem på alle sider i olien.
  2. Læg dem i et ildfast fad og bag dem ca. 10 minutter i ovnen til de er gennemstegte.
  3. Servér frikadellerne med selleri-kartoffelgratin.