Mød Marco og Solveig fra Vallensbæk


For 12-årige Marco har det bedste ved at være på madværksted med mormor Solveig, at man kommer tættere på hinanden, når man laver mad sammen. Her kan du læse om deres oplevelser

Både Solveig og Marco er enige om, at man kommer tættere på hinanden, når man er i køkkenet sammen. Man får både snakket mere, og så får man smagt på en masse ny mad, som man ellers ikke ville have fundet på at lave. – Og så er der det med de udfordringer, fortæller Marco – Fx skulle vi lave sådan nogle solæg, hvor vi skulle koge nogle æg, og så skulle man slå enderne mod hinanden. Det var sjovt!

Konkurrencer giver sammenhold
– På madværkstederne var der både konkurrencer med spørgsmål, men blev også udfordret til at smage på nye ting, som man så fik point for, fortæller Solveig – vi skulle bl.a. spise ansjoser. Marco spiste en, men det gjorde jeg ikke, så han vandt. Nogle af de andre børn spiste dem også. Og der var rent faktisk nogle, som faktisk kunne lide dem, hvor andre sagde ”puha nej”.Det bedste har dog været det sociale, stemmer de begge i.

– Jeg har smagt meget nyt mad; mange nye grøntsager, fortæller Marco. – Og jeg har også selv lavet nogle af retterne fra Børnebørnenes Madværksted-kogebogen derhjemme sammen med mormor eller mor og far.

Nye tips og smarte tricks
– Det er sjovt, at vi hele tiden får gode råd og idéer. Selvom man er gammel, så kan man stadig lære at skære et løg nemmere, end man gør det i forvejen og altid har gjort det. Man lærer nogle små tricks, og det synes jeg er sjovt, selvom man er gammel. Og så synes jeg, at det er sjovt at være sammen med børnene. Sidst lavede vi pandekager, og der var jeg ikke på Marcos hold. Men ham jeg var sammen med kunne vende dem i luften, og han var god til det – en helt jonglør! Det var sjovt.

Social spisning
Responsen fra deltagerne på Børnebørnenes Madværksted viser tydeligt, at et måltid handler om meget mere end ernæring og madlavning. Måltidet er et socialt samlingspunkt og et udtryk for fællesskab. Rammerne er lige så vigtige for det gode måltid, som maden.

– Jeg har altid godt kunnet lide at lave mad. Men det er sjovere at lave til flere, fx til børnene, når de kommer på besøg. Jeg laver også til mig selv, når jeg er alene, men det er noget helt andet. Det er ligesom hyggen i både at lave maden sammen og spise den sammen, siger Solveig

Klassiske retter med et grønt twist
Madkulturen har ændret sig meget fra dengang, jeg var ung til nu, fortæller Solveig. – Men jeg synes, det er sjovt, at der er kommet så mange af de gamle ting tilbage. I dag spiser vi meget forskelligt kål og putter forskellige grøntsager i maden. Og det sjove er jo, at vi godt kan lide det. Specielt lækkert er det, når man selv har lavet det. Jeg kan huske, da vi lavede rødbedefrikadeller, eller hvad pokker det var, og havde noget med hjem, så smagte det jo virkelig godt. Men det havde måske ikke været så spændende, hvis det bare havde været mor, der havde lavet det. Det der med selv at have været en del af processen, betyder meget. Men jeg tror, vi spiser mange flere grøntsager i dag end før i tiden. Fastfood var der ikke meget af. Jo, pølsevognen, som vi da også har savnet i mange år, men nu er de heldigvis ved at være fremme igen.

Børnene gider ikke fastfood
Ifølge Solveig er dagene, hvor fastfood var populært blandt børnene, mere eller mindre et overstået kapitel.

– Økonomien tillader i dag, at mange kan køre ud og hente en pizza. Dem må der være blevet spist mange af! Også herhjemme – så meget, at vi er blevet helt trætte af det. Det er faktisk sådan, at når jeg spørger, om vi skal tage på Burger King eller på pizzeria, så siger I faktisk ”Ej, mormor, kan vi ikke få hjemmelavet mad?!” De synes, at det er hyggeligere at være hjemme og få noget god mad.

Når bare man er sammen
– Her i løbet af de senere år hygger Marco mere hjemme hos mig. Da børnebørnene var små, troede jeg, at vi partout skulle i zoologisk have og alt muligt. Børn er jo så travle i dag, så de har brug for fred og ro. Børnene elsker fx at sove hos mig. Så får de lov til at gå rund i nattøj og sætte sig ind i stuen med dynen og hygge sig og spise morgenmad i stuen – det er lige meget, vi må det hele, når vi hygger!

– Ja, siger Marco – og nu spiller vi mere spil og sådan noget, hvis jeg har lyst til det.

– Det er rart at have oplevelser sammen med andre. Det er næsten lige gyldigt hvad man laver sammen, bare man laver noget sammen.  Fx gå en tur i skoven og samle mos og kogler… det ville man jo ikke gøre alene. Når man oplever noget sammen med andre, så er det nemmere at være alene i weekenden konkluderer Solveig.

.

Vil du også deltage på et madværksted? Klik her og læs mere.